Pääsivu / Luonto

Luonto

Saariselkä on paikka, jossa voit nähdä kauas tuntureiden taa valtakunnasta toiseen. Alue on vireä reittien ja taivalten risteys, jonka palvelut sekä lämpimät ihmiset tekevät siitä vertaansa vailla olevan tukikohdan sitä upeinta pohjoista kokemusta etsivälle matkaajalle aina pohjoisen jäämeren rantaan saakka.

Saariselkää ympäröivän laajan ja perinteikkään UKK-kansallispuiston vuodenaikojen dramaattinen vaihtelu saa aikaan rytmin, joka sykkii elämää luontoon ja ihmiseen. Pohjoinen erämaa on aina vuodenajasta riippumatta elävä ja kutsuva. Saariselältä ja Pohjois-Lapin kuruista sekä kylistä löydät omat polut ja ladut sekä aina enemmän taivasta. Lumi on ilonamme aina silloin, kun on sen aika.

Luonto ja maasto

Pohjois-Lapin maasto on vaihteleva sekoitus tuntureita, erämaata, soisia metsiä ja polveilevia vesistöjä. Alueella on useita suojelualueita ja kansallispuistoja. Juuri tämä maisemien kirjo tekee siitä kiinnostavan kohteen kerta toisensa jälkeen. Viileiden, valoisien kesien ja kaamoksen rauhoittaman talven luonto pitää sisällään monipuolisen eläinlajiston ja erilaisten vuodenaikojen ja luonnonilmiöiden runsauden.

> Lue lisää..

Vuodenajat

Pohjois-Lapin luonto elää vuodenaikojen leikin tahdissa, ja täällä niiden vaihtelun huomaa selvemmin kuin missään.
Äärimmäisessä pohjoisessa valo ja pimeys, kylmä ja lämmin luovat voimakkaat vastakohdat. Luonnon kiertokulkua rytmittävät Golf-virran ansiosta lauhkea ilmasto ja neljä selkeää vuodenaikaa, talvi, kevät, kesä ja syksy.  Talvella on paksu lumipeite ja kesällä nautitaan vihreydestä jopa yli 20 asteessa.

Yötön yö kestää pohjoisimmassa Lapissa pisimmillään yli kaksi kuukautta. Aurinko killottaa taivaalla toukokuun puolestavälistä heinäelokuun
vaihteeseen. Valoa ja virtaa riittää niin eläin- kuin kasvikunnallekin, ihmisistä puhumattakaan.

Syksyllä luonnossa kulkijaa hemmottelee värikylläinen ruska. Valon määrän väheneminen on merkki kasveille aloittaa talvivalmistelut. Pohjois-Lapissa ruska ajoittuu syyskuuhun, se alkaa maaruskana varpukasveista ja jatkuu lehtipuiden ruskana. Sateisena syksynä ruskan väriloisto voi olla vaatimattomampi, mutta kuulaat pakkasyöt synnyttävät voimakkaimmat värit.

Pohjoisen talvi alkaa marraskuussa mystisellä kaamoksella, jolloin aurinko pysyttelee horisontin takana. Taivas hehkuu sinisen ja violetin sävyissä, revontulet leiskuvat ja lumi on pehmeää ja puhdasta. Talviuneen vaipunut maailma tarjoaa oivat mahdollisuudet monenlaisiin ulkoiluaktiviteetteihin!

Talvi antaa parhaita antimiaan pohjoisessa pitkälle kevääseen, toukokuulle – kevätauringon kimaltaessa hangilla ja uuden kevään koittaessa saapuvat jälleen muuttolinnut, luonto herää elämään, ja vuoden kierto alkaa uudelleen.

> Lue lisää..

Revontulet

Tuhansien värilieskojen näytelmä Lapin tummalla taivaalla ihastuttaa kävijöitä syksystä pitkälle kevättalveen. Napa-alueelle ominainen ilmiö syntyy, kun maan magneettikentän kiihdyttämät hiukkaset törmäävät ilmahiukkasiin. Pohjois-Lapissa revontulia näkee runsaasti, mikäli taivas on pilvetön.

> Lue lisää..

Kaamos

Loppusyksystä Lappi vaipuu kaamokseen, jolloin aurinko ei nouse lainkaan koko vuorokauden aikana. Tämä polaariyöksikin nimetty ilmiö saattaa pohjoisimmilla alueilla kestää 51 vuorokautta. Pimeää taivasta valaisevat kuitenkin lumipeite, kuu ja taivaalla leiskuvat revontulet.

> Lue lisää..

Yötön Yö

Vastapainona kaamokselle, kesällä ovat Lapissa yötkin valoisia, sillä aurinko ei laske horisontin taa lainkaan jopa yli kahteen kuukauteen. Keskiyön aurinko antaa Lapin kesälle oman ainutlaatuisen tunnelmansa, ja mahdollistaa esimerkiksi yökalastuksen ja yövaellukset auringon paistaessa.

> Lue lisää..